Про Академію

Меню

Круглий стіл «Голодомор 1932-1933 рр. – незламні» присвячений Дню пам’яті жертв голодомору

23 Листопада 2018 16:48

22 листопада 2018 р. студенти і викладачі Чернігівського інституту МАУП брали участь у міжвузівському науковому круглому столі «Голодомор 1932-1933 рр. – незламні» присвяченому Дню пам’яті жертв голодомору

У великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка було проведено круглий стіл до 85-ї річниці вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років на тему «Голодомор 1932–1933 рр.: незламні».

Захід відбувся за участю провідних фахівці з даної проблематики, викладачів та студентів закладів вищої освіти м. Чернігова, представників Українського інституту національної пам’яті та Чернігівського обласного історичного  музею ім. В.В.Тарновського.

На початку заходу, присутнім було запропоновано  переглянути відеофільм «Голодомор 1932-1933 років».

Модератор круглого столу, завідувач кафедри «Гуманітарної та фундаментальної підготовки» Чернігівського інституту МАУП, кандидат історичних наук, доцент  Ямполець П.В., запропонував план роботи та встановив регламент виступів, обговорень і запитань.

Під час роботи круглого столу було заслухано інформаційні повідомленнями та презентації учасників. Значний резонанс аудиторії викликали доповіді – Демченко Т. П. – к.і.н., доцента кафедри історії України Чернігівського національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка на тему: «Чернігівщина у нових дослідженнях українських і зарубіжних учених про Голодомор», а також представників від Чернігівського інституту МАУП:  Ямпольця П.В. – к.і.н., доцента, завідувача кафедри гуманітарної та фундаментальної підготовки на тему: ««Меню» голодомору 1932-1933 рр.: харчові сурогати» та  студентки  ІІ курсу  Лавріненко Ю.А. з доповіддю на тему: «Голодомор 1932-193 р.р. очима співробітників місцевих органів влади УРСР».

Підсумовуючи роботу наукового заходу доповідачі дійшли висновку, що голодомор 1932–1933 рр. в Україні був створений Радянською владою штучно, а багато питань щодо нього, особливо стосовно кількості жертв голодомору ще стоятимуть перед дослідниками й істориками в майбутньому.

На завершення відбулася презентація книжкової експозиції «Україна пам’ятає, світ визнає!», а також  присутні переглянули соціальну рекламу підготовлену співробітниками Українського інституту національної пам’яті.

Такі заходи навчають сприймати чужу біду та біль як свій власний, допомагають виховати почуття стурбованості долею невинних жертв тоталітарного режиму та залучати студентську молодь до меморіальних заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, зокрема акції «Запали свічку».

 

ПРЕС-ЦЕНТР
Чернігівського інституту  МАУП

Поділитися посиланням: