«Bon Appеtit!» або «Гастрономічний тур з Інститутом менеджменту та бізнесу»
23 травня в Інституті менеджменту та бізнесу імені Богдана Хмельницького МАУП відбувся «Гастрономічний тур країнами світу». Метою заходу була перевірка набутих знань студентів з дисципліни «організація ресторанного господарства», що навчаються за спеціальністю «туризм».
Головне завдання, яке стояло перед студентами – показати національну кухню певної країні та заохотити туристів відвідати її. У «турі» взяли участь 5 команд, котрі представляли кухні Греції, Арабських країн, Франції, Іспанії та Японії. Студенти підійшли до виконання завдань досить креативно: кожна країна-учасниця демонструвала звичаї і традиції національної кухні, розповідала про особливості смаків народу країни, історії розвитку ресторанного бізнесу та ділилися рецептами приготування національних страв. Цікаво, що страви, котрі були представлені, напередодні студенти готували власноруч.
Грецька кухня – рай для гурманів
«Греція – це рай для гурманів середземноморської кухні!» – так розпочали свою розповідь студенти, що представляли цю країну. У гастрономічному турі гостям запропонували скуштували всесвітньовідомий грецький салат, пахлаву, соус дзадзикі (густий йогурт з огірком та часником), сувлакі (грецький шашлик), а родзинкою кухні стала страва під назвою «риба плакі», котра готується шляхом запікання із додаванням грибного соусу. Студенти розповіли, що подорожуючи Грецією, аби спробувати автентичну національну їжу, слід відвідувати ресторани, котрі до смаку корінним грекам. А щоб поїсти недорого варто відвідувати таверни цієї країни, котрі зазвичай славляться широким вибором страв із м’яса, риби та овочів.
Арабська кухня: прянощі, сухофрукти та секретні інгредієнти
Пряною, багатою на традиції та незвичною – такою представили арабську кухню студенти. У своєму гастрономічному турі гурмани розповіли про види м’яса, основні крупи та овочі, котрі притаманні кухарям арабських країн. І як приклад презентували свої власноруч приготовані страви:
- плов із рису сорту «басматі», котрий тушкували з додаванням яловичини, мигдалю, барбарису, кензи, куркуми та інших прянощів;
- лаваш – прісний білий тонкий хліб із пшеничного борошна ;
- долма – фаршироване виноградне листя м’ясним фаршем із рисом та прянощами;
- сухофрукти – курага, фініки, сушені банани, різні види горішків;
Розповідаючи про свої страви студенти відзначили, що уся їжа була приготована з любов’ю, що власне і є одним із секретних інгредієнтів арабської кухні. Крім того, у своєму гастрономічному турі студенти розповідали і про цікаві традиції арабських країн. Однією з таких є традиція гри в карти перед їжею: хто програє, той і смажить м'ясо!
Французька кухня: вишуканість та простота у складних рецептах
«Французька кухня цінується у всьому світі як дуже вишукана. Про те, що французи відомі як гурмани, чули усі. Французька кухня, принаймні в Європі й Америці, завжди була прикладом досконалості в кухарському мистецтві» – так охарактеризували студенти кухню країни Ейфелевої вежі. А справжню досконалість і витонченість Франції студенти продемонстрували у таких стравах:
закуска – канапе із сиром;
основна страва – ніжна качина ніжка з кускусом та овочами;
десерт – французьке печиво «макарон», круасани з мигдалевим кремом та вафлі гофре.
Іспанська кухня – перлина середземноморських смаків
Гастрономічний тур до країни тореадорів та пристрасного фламенко розпочався яскравим привітанням «Buenos dias!». Студенти одразу причарували усіх своєю професійною презентацією – кожна страва виглядала як картина-шедевр з вишуканого іспанського ресторану. Дівчата із червоними квітами у волоссі пригощали учасників гастрономічного туру найяскравішими стравами-представницями Іспанії:
паелья – страва із рису з креветками, кальмарами, мідіями, овочами, лимоном та спеціями;
тапас – канапки із мацарелою і міні-чері, запеченим перцем і оливковою олією, хамоном і каперсами;
гаспачо – холодний суп із протертих помідорів, огірка, маслинового масла та прянощів;
чорос – кондитерські кільця з корицею.
Також студенти розповіли, що Іспанія поділяється на 8 гастрономічних регіонів, котрим притаманні свої кулінарні традиції. А ще з усіх середземноморських країн в Іспанії надають найбільшого значення саме вечері. Карта меню в ресторанах пропонує всього кілька страв на обід, однак на вечерю можна вибрати чимало смаколиків. Крім того у іспанців часто вечеря починається о 22 годині!
Японія: суші та роли
Сьогодні немає жодної людини у світі, котра не знає що таке «суші», адже японська кухня стала популярною по всьому світу завдяки своїй незвичній стриманій і водночас яскравій презентації страв та безлічі морських смаків. «На перший погляд японська кухня видається екзотичною, однак в її основі закладена досить проста формула: суп+дуже свіжа риба+підсмажена або проварена риба чи курка з овочами+рис+свіжі фрукти+зелений чай» – таку секретну формулу розкрили студенти, котрі представляли Японію та частували усіх ролами.
Після завершення презентацій члени журі продегустували страви і довго радилися щодо визначення місць учасникам. Тож:
1-е місце посіла Іспанія;
на 2-й сходинці студенти, що готували арабську кухню;
3-тє місце посіли із рівною кількістю балів Франція та Греція.
Вітаємо!
Ольга Коробій