Меню

Ноуруз – свято весняного рівнодення

22 Березня 2012 10:00

20 березня у Міжрегіональній Академії управління персоналом відбулися урочистості з нагоди свята Ноуруз та Нового року за іранським календарем. Свято було організоване Посольством Ісламської Республіки Іран в Україні.

Сягаючи своїм корінням у глиб тисячоліть та базуючись на стародавніх землеробських традиціях, свято Ноуруз символізує відродження життя. Воно  припадає на дні весняного рівнодення за сонячним календарем, коли природа пробуджується від зимового сну. Свято Ноуруз не пов’язане з конкретною релігією чи конфесією, а відзначає оновлення природи. це споконвічне народне свято, яке органічно увійшло до культурно-духовного життя та побуту Ірану, Афганістану, Таджикистану, інших країн Передньої та Центральної Азії, Близького Сходу, Кавказу, Балкан, інших регіонів світу.

На святкування були запрошені представники іранської, афганської,  таджицької діаспор та ряду інших країн ісламського світу, де відзначають Ноуруз. В урочистостях також взяли участь представники офіційних організацій та громадськості України, українські студенти, які вивчають перську мову та культуру.

Зібрання з нагоди свята відкрив Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні пан Акбар Гасемі Аліабаді.

Від імені Академії шановних гостей привітав зі святом проректор з міжнародних зв’язків Ігор Піляєв.

Представники різних країн, причетних до культурної спадщини перської цивілізації, розповіли про витоки та історію свята Ноуруз, котре почали відзначати ще п’ятнадцять тисяч років тому і яке має аналоги в культурах і традиціях багатьох народів світу.

  

У концертній програмі свята взяв участь квартет, що виконував традиційну іранську музику на народних інструментах. Зі сцени Академії прозвучали пісні мовою фарсі, а на екрані демонструвався фільм про фольклорні традиції святкування Ноурузу. До свята сцену прикрашали традиційні атрибути, що символізують Ноуруз:  дзеркало, фарбовані яйця, вогонь, зелені паростки тощо.

На завершення свята гостей частували стравами іранської кухні, які традиційно готуються до цього дня.

 

Поділитися посиланням: