Як у МАУП Новруз святкували

23 Березня 2015 15:57

В п’ятницю, 20 березня, азербайджанські студенти Міжрегіональної Академії управління персоналом продовжили святкування стародавнього народного свята Новруз. Цю яскраву весняну подію відвідали чимало студентів, співробітників МАУП та гостей Академії.

Оскільки урочистості тривають цілий тиждень, то напередодні, у перший день свята, за давньою традицією студенти-азербайджанці розпалювали вогнище і стрибали через нього, аби звільнитися від невдач минулого року.

«Щороку свято Новруз  відзначають у Азербайджані, Ірані та на Ближньому Сході. Слово «Новруз» означає нове благополуччя. Цими днями ми святкуємо Новий рік за мусульманським календарем. В нашій країні Новруз – свято родичів та друзів. Традиційно жінки у родині готують смачні солодощі і пригощають ними усіх близьких» – розповів організатор свята, аспірант Академії Азер Алієв.

 

У цей день в конференц-залі Академії студенти з Азербайджану пригощали гостей смачними солодощами та сухофруктами, адже саме такими стравами вони зазвичай частують один одного на свято.  Столи були повністю заповнені різними видами пахлави, горіхів та інших традиційних східних солодощів. Студенти здивували присутніх цікавою стравою «шекербура» – печиво, приготоване із манної крупи, борошна, грецького горіху та сиропу. До речі, рецептом саме цієї страви найбільше цікавилися гості свята у організаторів.

   

«Традиційною стравою, яку готують на Новруз-байрам, вважається азербайджанська пахлава. Її печуть із дріжджового тіста, з додаванням  фундука або грецького горіха, меленої гвоздики , кардамону, шафрану. Для начинки використовуються мелені горіхи і цукровий пісок» – поділилася особливостями приготування начальник відділу виховної роботи з іноземними студентами Наталія Спіжова.

Після куштування смаколиків усі танцювали запальні танці і, як заведено, бажали у новому році «святкової долі» –  «Новруз паї»!

 

 

Ольга Коробій

Поділитися посиланням: